Results 1 to 14 of 14
  1. #1
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Richland Mi.
    Posts
    29

    Full basement and stem walls for garage

    I have the house and attached garage that I'm designing pretty well done but when I put in the stairwell some thing was wrong and I figured out that the basement was only 48" or so deep. After I got that corrected to 108" deep basement it wanted to make the garage foundation 108" deep and when I corrected it to 48" it reverted the house basement back to 48". Any ideas?
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	Glass house view.jpg 
Views:	235 
Size:	29.1 KB 
ID:	14570  
    Last edited by Ross/Kzoo; 04-19-2014 at 05:09 PM.
    Home Designer Suite 2014

  2. #2
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Austin, Texas USA
    Posts
    2,157
    Have you set 108" as the default ceiling height for Floor Zero in "Edit - Default Settings - Floor - Structure Tab - Ceiling Height"? This software unerringly follows and only can be counted to follow its "Default Settings" and if they are set differently than what you intend per floor then that is a fundamental error.

    DJP

    David Jefferson Potter

    Chief Architect® Teacher, Tutor, Draftsman, Author of "Basic Manual Roof Editing" and Problem Solver
    Chief Premier 7-16, Home Designer 7-2014 All Titles
    Win7 Ultimate x64 & XP Pro x32 500 gb Samsung SSD
    AMD Phenom II X6 1090T, 8Gb DDR3 RAM, PNY 760 GTX

    3101 Shoreline Drive #2118, Austin, Texas 78728-6929
    Office Phone:512-518-3161
    Main E mail: david@djpdesigns.net
    Web Site:http://djpdesigns.net
    My You Tube Channel Follow me on Facebook

  3. #3
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Richland Mi.
    Posts
    29
    Yes, the foundation is now set to 108" and the basement is 108" but the garage foundation is also 108" where it should be about 48" and the is no foundation showing up where the garage joins the house.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	gb2.jpg 
Views:	145 
Size:	84.1 KB 
ID:	14572   Click image for larger version. 

Name:	garage basement.jpg 
Views:	178 
Size:	122.0 KB 
ID:	14571  
    Last edited by Ross/Kzoo; 04-20-2014 at 02:25 PM.
    Home Designer Suite 2014

  4. #4
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Ohio
    Posts
    138
    Me thinks you need to delete the entire foundation and rebuild it.

    Is the garage designated as a 'garage' in the room dbx? If not, do that first.
    Then Build / Floor / Foundation. When the foundation defaults box pops up, set your wall height to what you want.
    Does that make a difference?

    You will find information in your reference manual regarding 'Foundations / foundations and rooms'.
    JoAnn

    HD Architectural 10
    HD Suite 6 & 7

  5. #5
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Richland Mi.
    Posts
    29
    Can you delete just the foundation and then rebuild it or does everything have to start from scratch?
    Home Designer Suite 2014

  6. #6
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Nashville, TN
    Posts
    626
    Open your plan. Go to the foundation level, then to Build>Floor>Delete Foundation and click Enter.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	Delete Foundation.JPG 
Views:	146 
Size:	67.5 KB 
ID:	14573  
    BB Boy (Bob E)
    Home Designer Pro 10
    Home Designer Pro 7.08a
    Home Designer Pro 6.04
    Home Designer Suite 7
    Picture Painter Home & Landscape


    Nashville-TN

    “ The nicest thing about the future is that it always starts tomorrow”

  7. #7
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Ohio
    Posts
    138
    Just the foundation.

    Build / Floor / Delete Foundation
    JoAnn

    HD Architectural 10
    HD Suite 6 & 7

  8. #8
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Richland Mi.
    Posts
    29
    It seems that this is all I can come up with. The square area to the left is the garage and the outside garage walls should only be ~ 40" tall.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	garagewall.jpg 
Views:	113 
Size:	36.0 KB 
ID:	14575  
    Home Designer Suite 2014

  9. #9
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Heaven on Earth
    Posts
    73
    Is this what you are looking for?
    Basically a lot of niggling around with the values
    in the "Room Specification" dbxs. SWT (Stem
    Wall Top), floor to SWT, Stem Wall height, etc.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	basement.jpg 
Views:	151 
Size:	23.7 KB 
ID:	14576  
    Home Designer Pro 2014

    Don't kill your ideas.... Execute them.

  10. #10
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Richland Mi.
    Posts
    29
    Almost, The wall height in house and garage is correct but the top of the foundation and stem wall in garage need to be the same elevation.

    BTW Thanks for all the posts!
    Last edited by Ross/Kzoo; 04-22-2014 at 04:07 AM. Reason: Thank You
    Home Designer Suite 2014

  11. #11
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Ohio
    Posts
    138
    Garage wall.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	basement.jpg 
Views:	198 
Size:	46.1 KB 
ID:	14578  
    JoAnn

    HD Architectural 10
    HD Suite 6 & 7

  12. #12
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Richland Mi.
    Posts
    29
    JoAnn, that's correct. How do you get there with an existing main level floor plan?
    Home Designer Suite 2014

  13. #13
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    185
    Click image for larger version. 

Name:	foundation and garage slab.jpg 
Views:	153 
Size:	40.0 KB 
ID:	14579

    make sure the garage room is specified as a Garage on the Room's General Tab and on the Structure tab check the box for Slab foundation under this room ( usually 6" thick in a garage around here) , and the rest of the house should be set in the Floor defaults to 108" and set the other sizes as needed eg 24 " wide footing not 16 " as per default per code in your Area, then build the foundation, you may need to delete the existing foundation and start again to get it to generate right. Deleting wont effect the rest of the floors.

    Think you have Suite ,when I had V.8, it wouldn't show foundations in Elevation/cross sections incase you run into that issue too..

    M.
    Mick

    HD Pro 10.4.3.5
    Arch. HD 9.6
    HD Suite 8.5

  14. #14
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Richland Mi.
    Posts
    29
    Thanks to all. I think I've got it, the key was "monolithic slab". By doing that I'm guessing that it didn't associate with the garage with the basement walls.
    Home Designer Suite 2014

 

 

Posting Permissions

  • Login or Register to post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •